Over ons

Over Tineke

Mijn interesse in kralen begon op mijn 12e jaar, vooral het weven met kralen was toen in de mode, armbanden met teksten erop (enz.). In 1980 ben ik begonnen met kralen breien en haken. Eerst breide ik de kralen tussen de steken in omdat ik de juiste techniek nog niet kende, wat niet zo’n mooi resultaat opleverde.

Van mijn tante kreeg ik een oud kralentasje. Ik ben toen uit gaan zoeken hoe de techniek van het kralenbreien precies in elkaar zit. Snel ontdekte ik al dat de kralen door de steek moesten. Daarna volgden er nog vele tassen. Nu restaureer ik het liefst oude tassen, dus eerst het patroon van de tas op papier zetten, de tas uithalen en vervolgens de kralen oprijgen, breien en en verder afwerken (beugel, voering en franjes).
Ook tassen met gaten erin of waaraan de franjes ontbreken repareer ik met oude kralen die ik heb verkregen via een erfenis uit Duitsland.
Toch is het nog vaak moeilijk om precies dezelfde kleuren te vinden omdat er, zoals bij wol, nogal eens kleurverschillen zijn. Hier in de provincie Zeeland waren er vele vrouwen in klederdracht die een beugeltas droegen, meestal een stermotief met zeven punten en een blauwe fond. Vele streken in Nederland hebben zo hun eigen motieven en kleuren.

Over Rob

Toen ik in ± 1986 een winkeltje opende in het ambachtencentrum van Goes (’t Kraaltje) ging Rob vaak mee en begon zich voor kralenwerk te interesseren.
Eerst legde hij zich toe op het maken van kettingen, boompjes en oorbellen. Daarna ook het rijgwerk voor tassen (enz.). In 1992 zijn we met het winkeltje gestopt
en sindsdien werken we alleen nog thuis met kralen. Omstreeks 1996 werden we benaderd door Sabina Schürenberg uit Schwäbisch Gmünd (Duitsland).

Zij werkte aan de catalogus “Glasperlarbeiten, Taschen und Beutel”. Deze catalogus werd in 1998 uitgegeven en we werden door haar uitgenodigd om de technieken van het kralenbreien te demonstreren op de door haar georganiseerde tentoonstellingen waar vele prachtige kralentassen werden tentoongesteld, zowel uit musea als uit privé verzamelingen.

We hebben toen demonstraties gegeven in Duitse musea;
Museum: für Natur und Stadtkultur
Schwäbisch Gmünd
Kreis Museum Zons.
Museumdorf Cloppenburg
Museum Burg zu Hagen
Museumschloß Merseburg

Verder zijn we op vele kerst- en andere markten in Nederland en Duitsland geweest met onze kralenarbeid.
Nu anno 2010 zijn wij nog steeds zeer geïnteresseerd bezig met onze kralen, ontwerpen en restauraties.